КРАТОВСКАТА КНИЖЕВНА ШКОЛА

Охридската книжевна школа сигурно на сите ви е добро позната.Покрај неа во Македонија постоела уште една книжевна школа 👇👇👇 ⛪📖 Во рамките на Кратовската книжевна школа, како книжевни центри се среќаваат македонските манастири Свети Прохор Пчински, Свети Јоаким Осоговски и Свети Гаврил Лесновски. Во овие манастири поактивно писмената и книжевната традиција започнува помеѓу XII и […]

Свети пречистански преподобномаченици Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј

Преданието раскажува дека на 27 март (с.с.) 1558 година како и обично монашкото братство од манастирот „Пречиста – Кичевска“ се подготвувало за утринска литургија. Тогаш манастирот бил нападнат од османлискиот аскер кој ги пустошел македонските манастири. Монасите го напуштиле манастирот и се засолниле во околната шума каде што ја довршиле литургијата. Само тројца од монасите: […]

Во Република Македонија живеат 1.836.713 граѓани, од нив 58,44% Македонци и 24,3% Албанци

Државниот завод за статистика ги објави официјалните резултати од пописот кој што беше спроведен во септември 2021 година.  Како што соопшти директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски вкупниот број на населението во Република Македонија изнесува 1.836.713 граѓани, додека бројот на нерезидентното население е 260.606 лица, коишто се опфатени со пописот.  Со Пописот се попишани вкупно 2.097.319 […]

“Ај шо лафиш“ – книга со фрази и зборови на гивгилијски дијалект

Во Народниот театар во Гевгелија, во организација на Градската библиотека „Гоце Делчев“, викендов, се одржа  промоција на најновата, четврта по ред книжевна рожба „Ај шо лафиш“ на Стефче Стефанов, издадена 2020 година. Беше тоа своевидна литературно-музичко едукативна вечер посветена на книгата, за која Стефче ќе рече дека претставува вистински учебник по историја, запишани фрази и […]

„Мечето Мери Ум“ на Трајче Кацаров е приказна со еколошка порака

Нов роман за деца во издание на „Просветно дело“ – Скопје Писателот Трајче Кацаров неодамна го објави романот за деца „Мечето Мери Ум“, кој го издаде „Просветно дело“ од Скопје.– Романот е пишуван во духот на книгите во кои се бара во светот да завладеат разумот, срцето и вистината. Значи во приказната треба да се […]

Вест од мене

Вест од мене on Facebook Facebook feed Mon, 28 Mar 2022 06:55:51 +0000 https://www.facebook.com/vestodmene https://fetchrss.com https://www.facebook.com/vestodmene https://res.cloudinary.com/dh2eofcns/provider/facebook.png Вест од мене on Facebook Македонска рок-сцена: Капитално дело за групата „Мизар“ – Слободен печат https://www.facebook.com/480637422292139/posts/1665256453830224/ Промоцијата на првата монографија за еден македонски рок-бенд ќе се одржи на 27 март во кафе-барот „Глуво куче“. Станува збор за монографијата […]

Cenoteka.mk

Погледни ги најновите флаери од твојот маркет. Направи го домашниот есап да излезе ист како тој на пазар. 💥 BOOM 💥 свеж свет промоции овој викенд во сите Рамстор маркети, цени кои не смеете да ги пропуштите. Искористете ги и заштедете… 💥 BOOM 💥 свеж свет промоции овој викенд во сите Рамстор маркети, цени кои […]