КРАТОВСКАТА КНИЖЕВНА ШКОЛА

Охридската книжевна школа сигурно на сите ви е добро позната.Покрај неа во Македонија постоела уште една книжевна школа 👇👇👇 ⛪📖 Во рамките на Кратовската книжевна школа, како книжевни центри се среќаваат македонските манастири Свети Прохор Пчински, Свети Јоаким Осоговски и Свети Гаврил Лесновски. Во овие манастири поактивно писмената и книжевната традиција започнува помеѓу XII и […]

“Ај шо лафиш“ – книга со фрази и зборови на гивгилијски дијалект

Во Народниот театар во Гевгелија, во организација на Градската библиотека „Гоце Делчев“, викендов, се одржа  промоција на најновата, четврта по ред книжевна рожба „Ај шо лафиш“ на Стефче Стефанов, издадена 2020 година. Беше тоа своевидна литературно-музичко едукативна вечер посветена на книгата, за која Стефче ќе рече дека претставува вистински учебник по историја, запишани фрази и […]

„Мечето Мери Ум“ на Трајче Кацаров е приказна со еколошка порака

Нов роман за деца во издание на „Просветно дело“ – Скопје Писателот Трајче Кацаров неодамна го објави романот за деца „Мечето Мери Ум“, кој го издаде „Просветно дело“ од Скопје.– Романот е пишуван во духот на книгите во кои се бара во светот да завладеат разумот, срцето и вистината. Значи во приказната треба да се […]

Објави книга

Можеш да продаваш  користени или нови книги. 1. Внеси го твојот наслов и името на авторот.2. Одбери во која категорија спаѓа книгата.3. Пиши опис и краток опис.4. Одбери на кој јазик е напишана книгата5. Одбери големина и хартија.6. Прикачи корица за твојата книга.7. Постави цена8. Објави Нормативи за креирање книга Пример2 Образец2 Предна корица Задна […]