КРАТОВСКАТА КНИЖЕВНА ШКОЛА

Охридската книжевна школа сигурно на сите ви е добро позната.Покрај неа во Македонија постоела уште една книжевна школа 👇👇👇 ⛪📖 Во рамките на Кратовската книжевна школа, како книжевни центри се среќаваат македонските манастири Свети Прохор Пчински, Свети Јоаким Осоговски и Свети Гаврил Лесновски. Во овие манастири поактивно писмената и книжевната традиција започнува помеѓу XII и […]

Свети пречистански преподобномаченици Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј

Преданието раскажува дека на 27 март (с.с.) 1558 година како и обично монашкото братство од манастирот „Пречиста – Кичевска“ се подготвувало за утринска литургија. Тогаш манастирот бил нападнат од османлискиот аскер кој ги пустошел македонските манастири. Монасите го напуштиле манастирот и се засолниле во околната шума каде што ја довршиле литургијата. Само тројца од монасите: […]