Што напиша лани за црниот пантер весникот Унгарија денес ?

Share with:


Што напиша лани за црниот пантер весникот Унгарија денес ?

Со црниот пантер кој е актуелна тема во соседството деновиве се занимавале и унгарските медиуми лани ова време,со претпоставка дека нема да ја преживее зимата.

"Унгарија денес" напиша

Како што објавивме претходно, надзорната камера поставена на периферијата на Кискунхалас сними голема мачка, која многумина ја идентификуваа како црн пантер.

Сепак африканскиот предатор не може да ги толерира температурите под нулата, а бидејќи веројатно никогаш порано не ловел, потрагата по храна може да му стане сериозен проблем. Не ги напаѓа луѓето без причина освен ако не се чувствува загрозен, предупредуваат експертите. Полицијата во моментов трага по животното.

Оваа статија првично беше објавена на нашата сестра-страница, Ungarn Heute.

Во меѓувреме се покажа дека во унгарските зоолошки градини нема исчезнати црни пантери, ако воопшто е сигурно овој вид. Инаку националното законодавство им забранува на приватни лица да ги чуваат овие животни“.


Золтан Ханга, претставник за печат на Зоолошката градина и ботаничката градина во Будимпешта, изјави за 24.hu, посочувајќи дека иако релевантната уредба го става овој вид во највисоката категорија на „особено опасни видови“, сепак е можно некој незаконски да го чувал животното. 

Црн пантер е леопард (Panthera pardus) или јагуар (Panthera onca) чиешто крзно има целосно црна боја, наместо вообичаените црни розети на златно-жолта основа. Меѓутоа под поволни услови на осветлување, сè уште може да се види вистинската шара на крзното. Така овие пантери не се посебен вид туку форма на меланизам.
Полициските службеници во моментов обезбедуваат постојани информации за потенцијално погоденото население и обезбедија техничка опрема на локациите што ги идентификуваа експертите.

Црниот пантер e во смртна опасност „Ако животното не дошло кај нас од Африка туку избегало од некаде, па дури и ако некои луѓе нелегално го чувале и хранеле , животното сега е во опасност. Овие животни не можат да го преживеат студеното време во декември а бидејќи веројатно никогаш во животот не ловело може да има сериозни проблеми со наоѓање храна“.

Дури и пристап до вода за пиење може да му биде проблем. Примерокот неодамна заробен во Бук веројатно умрел од жед а не од глад; изгледаше дехидрирано и беше многу жедно кога го донесоа кај нас“, објасни дополнително Золтан Ханга . Истовремено тој рече дека ослабеното и истоштено животно умрело за неколку дена и покрај стручната грижа.

Главниот ветеринар на Зоолошката градина во Будимпешта, Ендре Сос, изјави за радио станицата Инфорадио дека не е сигурен дали животното на видеото е црн пантер.

„Може да биде но ќе треба да провериме каде е поставена камерата, од кое растојание дошло животното и да му ги определиме димензиите. Ако животното е црн пантер, тоа е дефинитивно избегано животно и ова не е неговото живеалиште“, рече тој.

Share with:


Share with:


Scroll to Top