Откриен нов вид на дрво во Амазонија – Coccoloba gigantifolia

Share with:


Откриен нов вид на дрво во Амазонија – Coccoloba gigantifolia

Амазонското дрво со лисја со големина на човек конечно е класифицирано како нов вид:

Coccoloba gigantifolia

  Научниците знаеле за ова исклучително ретко дрво со децении, но немале никаков генетски материјал за да го опишат.

Во 2005 година неколку ботаничари собрале семе од дрвото во Националната шума Jамари, стара древна тропска шума во Амазон.

Собрале семе, го засадиле и чекале да порасне.

 

Тринаесет години подоцна едно од дрвјата процветало и родило плод, давајќи му на генетскиот материјал неопходни параметри за класификација и именување на новиот ботанички вид – Коколоба џиновсколисна ( Coccoloba gigantifolia).

Амазонското дрво со лисја големи колку човек конечно го класифицирале како нов вид:  Коколоба џиновсколисна (Coccoloba gigantifolia).

Share with:


Share with:


Scroll to Top