Како месеците ги добиле имињата?

Share with:


Како месеците ги добиле имињата?

Македонскиот календар првично имал 10 месеци во годината, но тоа не било сфатливо за сите , па подоцна се додадени уште 2. Сите недоумици за календарот ги разрешил Цезар, кој вовел ред во римскиот календар и го направил да изгледа како што го знаеме денес. Дознајте како се викале месеците во годината…

НЕ ПОЧНАЛО СЕ СО РИМЈАНИТЕ НИТУ ВИЗАНТИЈЦИТЕ
Современиот календар сме го прифатиле, поточно наследиле од Римјаните, но Македонците првично имале 10 месеци во годината, а почнувал во март, што тогаш било логично за сите, бидејќи тогаш било почеток на пролетта и нов циклус на будење на природата. Зимскиот период не бил третиран воопшто и немало месеци за тој период.

ЦЕЗАР ВОВЕДУВА РЕДОТ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ГО НАРЕКУВА РИМСКИ КАЛЕНДАР
Околу 700 година п.н.е., еден римски владетел по име Нума Помпилиј решил да ја поправи оваа празнина во годината и додал 2 месеци во календарот. Мора да се признае, тоа сè уште не бил дефинитивен календар, бидејќи бројот на денови во месецот сè уште не бил конечно утврден, па Нума додал еден месец за зимскиот период, наречен Интеркаларис, но тоа траело само до Цезар, кој вовел нов ред во Римски календар и го уредил како што го знаеме денес. . .

КАКО МЕСЕЦИТЕ ГИ ДОБИЛЕ ИМИЊАТА?


Јануари: Јануариус , именуван по Јанус, римскиот бог на влезовите, праговите, портите, вратите, почетоците и завршетоците. Јанус има две лица, секое на едната страна од главата, за да може да го следи почетокот и крајот на сè што се случува.


Февруари: Февруариус , потекнува од терминот Фебруа, обред на прочистување што се одржал на 15 февруари.


Март: Мартиус , именуван по Марс, римскиот бог на војната.


Април: Aprilis (латински) на латински значи „да се отвори“: го добил ова име затоа што во тој период цветаат цвеќињата и се отвораат пупките.


Mai: Maius (латински), именуван по божицата Маја, заштитничката божица на растенијата и нивниот раст.


Јуни: Јуниус (латински), именуван по божицата Јунона. Нејзин симбол бил паун, јуни е месец на шарени цвеќиња.


Јули: Именуван по Гај Јулиј Цезар.


Август: Именуван по Август Цезар, првиот римски император.


Септември: Septem (латински), што значи „седум“, порано бил седмиот месец во римскиот календар.


Октомври: Окто на латински „осум“, порано бил осми месец во римскиот календар.


Ноември: Ноем на латински, што значи „девет“, порано бил деветтиот месец во римскиот календар.


Декември: Декем на латински значи „десет“, порано бил десеттиот месец во римскиот календар.

Нешто не им се согласувале броевите на латински со редниот број на месецот , но со текот на времето се навикнале, чекајќи повторно уредување од некој нов Цезар, Нума или Вистинијан.

Share with:


Share with:


Scroll to Top