Доделена Нобеловата награда за литература за 2023

Share with:


Доделена Нобеловата награда за литература за 2023


ЛИТЕРАТУРА

ШВЕДСКА

Тоа е најпрестижната книжевна награда во светот: Добитник на Нобеловата награда за литература за 2023 година е норвешкиот писател Јон Фосе, одлучи Шведската кралска академија на науките во Стокхолм.

Јон Фосе ја добива годинешната Нобелова награда „за неговите иновативни драми и проза кои му даваат глас на неискажливото“, објаснуваат од Шведската кралска академија на науките. Тој е роден на 29 септември 1959 година во Хаусгесунд, Норвешка.

64-годишниот Фосе е романсиер, драматург, раскажувач, поет, есеист, писател за деца. Драмите и романите на Јон Фосе се преведени на повеќе од четириесет светски јазици. Неговите драми се играни во повеќе од 700 театри низ светот и тој е еден од најзначајните светски современи драматурзи.

Објавил дванаесет романи, дваесет и шест драми, две книги со раскази, седум книги со песни и две книги есеи. Негови најважни романи се Меланхолија I (1995), Меланхолија II (1996), Утро и вечер (2000), Тоа е Алес (2004) и Будност (2007).

Претходните години лауреати беа Ани ЕрноАбдулразак Гурнах, Луиз ГликПетер Хандке и Олга Токарчук.

Share with:


Share with:


Scroll to Top