Во Република Македонија живеат 1.836.713 граѓани, од нив 58,44% Македонци и 24,3% Албанци


Државниот завод за статистика ги објави официјалните резултати од пописот кој што беше спроведен во септември 2021 година.  Како што соопшти директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски вкупниот број на населението во Република Македонија изнесува 1.836.713 граѓани, додека бројот на нерезидентното население е 260.606 лица, коишто се опфатени со пописот. 

Со Пописот се попишани вкупно 2.097.319 лица, а од административни извори биле преземени податоци за 132.260 граѓани.

„Од вкупниот број попишани граѓани, резидентни и нерезидентни, Македонци се 54,21 %, Албанци, 29,52 %, 3,98 % Турци, 1,18 се изјасниле како Срби, 0,87 се Бошњаци, а 0,34 отсто се Власи“, информираше Симовски. Од резидентното население, 58,44% се Македонци, а 24,3% се Албанци, соопшти Симовски. 

Апостол Симовски информираше дека 54,20 проценти од попишаното население се Македонци, а 29,52% се Албанци

Според бројот на жители најмала е општината Зрновци, а најголема Куманово со 90.104 жители. Просечната возраст на населението е 40,08 години. Забелешани се 207 празни населени места. 

По цели две децении од последниот попис во 2002 година, денеска беа презентирани податоците од пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, кој беше спроведен од 5 до 30 септември 2021 година.Податоците беа објавени во салата на македонската Филхармонија, пред претставници на државни институции, на Евростат, на дипломатскиот кор, на заводите за статистика од земјите од регионот, Грција, Словенија, Хрватска, Чешка и други.

Пописот беше спроведен од 5 до 30 септември 2021 година и надлежните го оценија као успешен. Како што информираше тогаш директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, се попишале вкупно 1.832.696 лица, регистрирани се 568.175 домаќинства и 837.255 станови. Во дијаспората се самопопишале 204.805 македонски државјани, најголемиот дел од нив од западноевропските држави, а многу помалку во прекуокеанските земји. Бројот на оние кои одбиле да се попишат, според надлежните, е минимален. 

Според бројот на жители најмала е општината Зрновци, а најголема Куманово со 90.104 жители.

Претходниот попис во Македонија беше одржан во 2002 година, кога вкупното население изнесуваше 2.022.547 лица. Намалениот број на населението, според експертите е резултат на два фактора – големата смртност и иселувањето

Податоците од последниот попис ќе бидат корисни за натамошното креирање на економските, образовни, локални, развојни, инвестициски, земјоделски и други политики.

Leave a Reply

Your email address will not be published.